Nuchtere en oer-praktische ouderwijsheden van jouw eigen ouders of die jij zelf nu doorgeeft. Wat zei jouw vader en jouw oma? Welke gedenkwaardige, verstandige uitspraken herinner jij je nog? Onze redactie heeft er vijf op een rijtje gezet die jou wellicht bekend voorkomen.
Veel Nederlanders, zeker de ouderen onder ons, creëren hun eigen gezegdes en spreekwoorden: onze eigen wijsheden die we hebben vergaren door de jaren heen. Een groot deel van die ouderwijsheden geven een knipoog naar het verleden: ze ademen de huiskamersfeer van vroeger of ze zijn te herkennen als belangrijkste pedagogische opvattingen van toen.
5 ouderwijsheden
Er zijn er uiteraard te veel om allemaal te noemen. Onze redactie heeft een grote hoeveelheid ouderwijsheden bekeken en daaruit de meest bekende uitspraken geselecteerd. In plaats van maar vijf uitspraken te geven, zijn er meerdere ouderwijsheden verdeeld in vijf categorieën.
1. Niet zo zeuren
“Het is vanzelf gekomen, dus het zal ook wel vanzelf overgaan.”
Aan het huilen en zeuren over een klein wondje? Heb je dan ooit de volgende uitspraak van je moeder of vader gehoord of heb jij zelf stiekem deze wijsheid een keer gezegd tegen je kind of kleinkind.
Zit het een keer niet mee en loop jij of je kleinkind te zeuren over de zoveelste tegenslag die op je pad komt? Dan heb je misschien deze bovenstaande uitspraak wel eens gehoord of zelf gebruikt.
“Heb je geen zin? Dan maak je maar zin!”
Mijn moeders favoriet. Telkens weer als er gezeurd werd dat er niets te doen was of dat er geen zin was om aan de slag te gaan, kregen mijn broer en ik deze te horen.
2. Liefdesverdriet
“O, o, wat een verdriet. Als het hennetje kraait, maar het haantje niet.”
Een meisje die huilt om liefdesverdriet is wellicht vroeger wel eens getroost met deze ouderwijsheid. Liefdesverdriet is altijd pijnlijk, maar bijna onvermijdelijk.
“Er zijn meer jongens dan kerken.”
Een variatie op “er zijn genoeg andere vissen in de zee”. Maak je maar geen zorgen, er zijn zat andere leuke jongens die jouw vast wel zien staan.
3. Je bord moet leeg
“Waar het komt, ligt ook geen matje.”
Een uitspraak die vaak gebruikt werd als het eten er niet echt appetijtelijk uit zag. Alles moet op, ook al ziet het er misschien niet lekker uit.
“Wat door de roeper kan, kan door de poeper.”
Per ongeluk een pitje of iets anders doorgeslikt? Geen paniek, het komt er vanzelf ook weer uit.
4. Sterke verhalen
Met andere woorden: dat verhaal is absoluut ongeloofwaardig. Er zijn altijd wel van die verhalen waarvan je denkt, maar natuurlijk…
“Je kan het beter hier geloven dan daar gaan kijken.”
Ook deze variant benadrukt het onwaarschijnlijke karakter van een grandioos verhaal. Op een vriendelijke manier vertel je dat het allemaal wel onzin zal zijn.
5. Nog wat algemene ouderwijsheden
“Het leven is geen lolletjes, paraplu, paraplu, parasolletje.”
Een onvervalste Hollandse nuchterheid, daarmee kun je alles aan. Veel van de ouderwijsheden bevatten een echte Nederlandse volksaard.
“Alles waar te voor staat is slecht, behalve tevreden.”
Te veel, te weinig, te groot, te klein en ga zo maar door. Een duidelijke kern van waarheid zit in deze uitspraak.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.