Kippeneieren, gluten, lactose en nog veel meer: voedselallergie. Het komt voor dat je kleinkind ergens allergisch voor is. Dat zorgt ervoor dat jij jezelf en het eten moet aanpassen aan je kind. Maar waar komt die voedselallergie vandaan en hoe ontstaat het precies? Dat lees je hier.
Als je kleinkind last heeft van een voedselallergie, dan kan hij/zij een bepaalde voedingsstof niet goed verdragen. Indien je kleinkind het wel eet, krijgt hij last van zijn darmen, huid of ademhaling. Voedselallergie staat daarom ook wel bekend als voedselovergevoeligheid.
Het is nooit leuk om ergens niet tegen te kunnen als het om eten gaat. Zeker als kind zijnde kan het oneerlijk lijken. Zit je kleinkind ermee dat zij het koekje niet mag eten vanwege de gluten of die lekkere cake door het kippenei dat erin zit? Een optie is om je kleinkind uit te leggen waarom ze allergisch zijn en wat ‘allergisch zijn’ inhoudt.
5 mogelijke oorzaken van voedselallergie
Om voedselallergie te begrijpen als kind (of als grootouder) is het handig om te weten waardoor het tot stand is gekomen. Er zijn 5 mogelijke oorzaken bekend die tot voedselallergie kunnen leiden. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel.
1 . Het zijn kinderen
Je zou er niet zo snel bij stil staan, maar een mogelijk oorzaak is de leeftijd van je kleinkind. Kinderen zijn veel gevoeliger voor voedselallergieën dan volwassenen. De reden is enigszins logisch: ze groeien nog. Omdat hun darmwand nog niet geheel volgroeid is, kan er een verandering ontstaan waardoor ze allergisch worden voor een bepaalde voedingsstof.

Allergietest
2 . Het zit in hun DNA
Net zoals andere allergieën – hooikoorts, astma en eczeem – is de kans op voedselallergie groter in een gezin waar de allergie al voorkomt. Je kleinkind loopt een groter risico om allergisch te worden voor voedsel als zijn ouders er ook gevoelig voor zijn. Let op: het betekent echter niet dat je kleinkind ook precies dezelfde allergische reacties ontwikkelt. Dat kan per persoon verschillen.
3 . Betere hygiëne = minder prikkels
Het klinkt wellicht bizar, maar het feit dat de hygiëne is toegenomen in de westerse wereld wordt door sommige onderzoekers als oorzaak genoemd voor de groei in het aantal mensen met allergieën. De reden voor dit verband is simpel gezegd het te kort aan prikkels van buitenaf. Het afweersysteem van je kleinkind wordt te weinig geactiveerd, omdat er te weinig prikkels zijn in ons ‘schone’ land.
Kinderen uit een groter gezin lopen om diezelfde reden minder kans op een allergie. Ze komen namelijk door broers of zussen eerder in aanraking met infecties of ziektes waardoor hun immuunsysteem op een jonge leeftijd al getriggerd wordt.
4 . “Verzinsel van onze tijd”, feit of fabel?
Veel mensen geloven dat vroeger (voedsel)allergieën helemaal niet voorkwamen. Of dat echt zo is, is niet te achterhalen. Dit komt door het feit dat men toen de kennis nog niet had van allergieën. Wie weet bestond het wel, maar wist men niet wat het inhield. Deze mogelijke oorzaak staat daarom tussen aanhalingstekens, aangezien de meningen over de stelling verdeeld zijn.
5 . Veranderingen in ons voedsel
Deze mogelijke oorzaak zou je waarschijnlijk wel verwachten in dit rijtje. Het is waar: de afgelopen twee jaar alleen al zijn er in de wereld twee miljoen nieuwe chemische stofjes bijgekomen. Ontzettend veel nieuwe stofjes en elementen komen dus ook in ons voedsel terecht. Sommige wetenschappers vinden het daarom ook geen wonder dat het immuunsysteem van de mens het niet altijd goed doet.
Hopelijk begrijp je nu nog beter hoe de voedselallergie van je kleinkind eventueel tot stand is gekomen (maak je dus geen zorgen, het is nooit jouw schuld geweest of die van de ouders). Nu kan je kort en krachtig aan je kleinkind vertellen waarom ze dat koekje of dat sneetje brood echt niet mogen.
Bron:
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.