Opa: grote vriend van zijn kleinkinderen


opaGrootouders houden veel van hun kleinkinderen en spelen graag met ze. Opa’s gaan graag op avontuur samen met de deugnietjes. Opa is immers de grote vriend van zijn kleinkinderen. Ontdek hier waarom opa gezien wordt als een goede vriend door zijn kleinkinderen.

Grootouders houden hun pasgeboren kleinkinderen graag in hun armen, knuffelen ze volop en bewonderen de kleintjes. Er wordt als grootouder niets anders van je verwacht dan dat je een leuke opa of oma bent voor je kleinkind en dat is nou precies de specialiteit van veel grootvaders.

 

Opa zijn is een unieke rol

De relatie tussen een grootouder en zijn kinderen is bijzonder. Er is meer ruimte om te genieten van het kind-zijn van de kleinkinderen en je als opa of oma verbonden te voelen met een jong wezentje. Kleinkinderen kijken nog zonder oordeel naar de wereld om hun heen en zijn oprecht nieuwsgierig. De relatie tussen grootouder en kleinkind is oprecht en with no strings attached.

De stereotype opa is een oude, stille man die zich niet echt bemoeit met de kleinkinderen. Een ander stereotype is dat een grootvader de grootste vriend is van zijn kleinkinderen. Oma’s zijn weliswaar meer betrokken, maar opa’s hebben een kans gekregen om weer even opnieuw kind te zijn, zich weer even jong te voelen!

 

opaDe juiste tijd voor een band

Voor sommige opa’s betekenen kleinkinderen ook (onbewust) meer emotionele zelfontplooiing. Opa heeft ondertussen ook geleerd van eventuele tekortkomingen bij de opvoeding van zijn eigen kinderen. Grootvaders zijn namelijk toleranter en toegeeflijker tegenover de kleinkinderen dan tegenover de eigen kinderen. Kortom, het is nu de juiste tijd voor opa om een emotionele band te hebben met zijn kleinkind.

Wist je trouwens dat opa’s stiekem een grote rol pelen in het emotionele en expressieve gedeelte van het leven van de kleinkinderen? Opa is stil op de juiste momenten en kan verrassend aanmoedigend zijn tegen zijn kleinkinderen. Door zijn zwijgzame aanwezigheid vormt opa een belangrijke steunpilaar voor zijn kleinkind.

 


 

“Je kleinkind vind het alleen belangrijk dat opa

nog steeds met haar op avontuur kan gaan”

 


 

opaElkaar nieuwe dingen leren

Wat is er nou mooier dan wanneer je iets kan meegeven aan je kleinkinderen, heb iets kan leren of misschien een wijze levensles mee kan geven? Welke opa gloeit er niet van trots wanneer zijn kleinkind later zegt: “dat heb ik van opa/oma geleerd!”. Je leert als opa bijvoorbeeld te lachen. Een vrolijke opa die veel lacht werkt stimulerend op de lachspiertjes van die lieve hummel.

Onbewust leer jij ook weer nieuwe dingen van je kleinkind. Dit gebeurt vaak zo subtiel dat wij het niet altijd door hebben. Zo leer jij weer even lekker kind te zijn van je kleinzoon of gebruik jij weer je fantasie tijdens het spelen met je kleindochter. Bovendien besef jij je dat het concept ‘leeftijd’ in de ogen van je kleinkind niet bestaat. Je kleinkind vind het alleen belangrijk dat opa nog steeds met haar op avontuur kan gaan.

 

opaLeuk weetje

Wist je dat er in 1826 een ‘Leesboekje voor de Jeugd’ is verschenen geschreven door Johannes Hazeu met de titel Grootvader Goedhart met zijne Klein-kinderen? In dit kinderboekje speelt een lieve opa de hoofdrol. Zijn zoon is overleden en de weduwe met 6 kinderen trekken bij hem in huis.

Het leuke weetje is dat deze opa beschreven wordt als een vriend van kinderen. Hier de eerste passage:

“Grootvader Goedhart was een man van eenen tamelijk hoogen ouderdom, evenwel niet vervelende, maar vrolijk en opgeruimd van geest, om met kinderen om te gaan; hij was een vriend van kinderen, zorglievende om hun eene goede opvoeding te geven.”

Zo zie je maar weer dat het in 1826 al bekend was dat opa de grote vriend van zijn kleinkinderen is.

 


Lees hier alles over de rol van opa’s.

 

Superoma

     BREI project – breien aan het decor van Superoma

Het BREI project in Amsterdam Noord gaat de uitdaging aan om een heel theaterdecor met de hand te breien! Speciaal voor de voorstelling Superoma is dit project gestart. Om het op tijd af te krijgen zoekt het BREI project extra deelnemers: iedereen is welkom!

Lees meer

     6 handige bespaar-apps

Ben je net die mooie aanbieding misgelopen, of heb je toch te veel betaald voor je tankbeurt? Daar maak je dan nu een einde aan! Daarom hier 7 handige bespaar-apps.

Lees meer
bijna grootouders

     Gedrag van bijna grootouders – 5 keer heel herkenbaar

Het moment is bijna daar! De zwangerschap van je dochter of je schoondochter is bijna ten einde. Het duurt nog maar een paar weken of dagen voordat jouw kleinkind geboren wordt. Iedere keer is het een bijzondere tijd waarin veel grootouder hetzelfde gedrag vertonen.

Lees meer
oma en opa

     Oma en opa zijn geweldig – 5 redenen

Grootouders, wat zouden ouders zonder ons moeten? Kort geleden was het nationale Opa en Oma Dag en daarom zetten wij alle grootouders even in het zonnetje. Stiekem zijn veel grootouders onmisbaar voor veel ouders. Ontdek hier 5 redenen waarom oma en opa geweldig zijn.

Lees meer
vaders en grootvaders

     Vaders en grootvaders – een ode voor jullie

Iedereen is anders op zijn eigen manier, zo ook vaders en grootvaders. Vaderdag is een van de dagen dat we even stilstaan bij de rol van alle vaders. Vandaag geven wij bij Opa ’n Oma daarom een ode aan alle vaders en grootvaders.

Lees meer
overgrootvader

     Portret van een overgrootvader

Het moment dat je voor het eerst je kleinkind in je armen sluit is prachtig. Ze leren spelen, lopen, praten en groeien op tot grote kinderen. Ze groeien op tot volwassen mensen en krijgen misschien zelf ook een kind: je eerste achterkleinkind!

Lees meer

     Nee, opa leest wel voor

“Oma heeft geen tijd” of “Ik heb mijn bril niet bij me”. Veel volwassenen schamen zich voor het feit dat ze niet goed kunnen lezen. Hoe komt dat?

Lees meer

     Help, opa is weer verliefd!

Ook bij oma’s en oma’s kunnen de vlinders weer in de buik komen. Er zijn genoeg verhalen van grootouders weer een nieuwe liefde vinden. Spannend en leuk toch? Maar hoe vertel je het je kinderen en kleinkinderen?

Lees meer

Meer lezen? Meld je aan voor de gratis Opa 'n oma nieuwsbrief

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals

Geniet van het opgroeien van je kleinkinderen!

Blijf op de hoogte en meld je nu aan voor de email-nieuwsbrief