Opa: grote vriend van zijn kleinkinderen – 3 redenen

 


opaOpa gaat graag op avontuur samen met de deugnietjes. hij is immers de grote vriend van zijn kleinkinderen. Ontdek hier waarom grootvader gezien wordt als een goede vriend door zijn kleinkinderen.

 

 

1. Opa zijn is een unieke rol

De relatie tussen een grootouder en zijn kinderen is bijzonder. Er is meer ruimte om te genieten van het kind-zijn van de kleinkinderen en je als grootvader of grootmoeder verbonden te voelen met een jong wezentje. Kleinkinderen kijken nog zonder oordeel naar de wereld om hun heen en zijn oprecht nieuwsgierig. De relatie tussen grootouder en kleinkind is oprecht en with no strings attached.

De stereotype opa is een oude, stille man die zich niet echt bemoeit met de kleinkinderen. Een ander stereotype is dat een grootvader de grootste vriend is van zijn kleinkinderen. Oma’s zijn weliswaar meer betrokken, maar opa’s hebben een kans gekregen om weer even opnieuw kind te zijn, zich weer even jong te voelen!

 

opa2. De juiste tijd voor een band

Voor sommige grootvaders betekenen kleinkinderen ook (onbewust) meer emotionele zelfontplooiing. Hij heeft ondertussen ook geleerd van eventuele tekortkomingen bij de opvoeding van zijn eigen kinderen. Grootvaders zijn namelijk toleranter en toegeeflijker tegenover de kleinkinderen dan tegenover de eigen kinderen. Kortom, het is nu de juiste tijd voor opa om een emotionele band te hebben met zijn kleinkind.

Wist je trouwens dat grootvaders stiekem een grote rol pelen in het emotionele en expressieve gedeelte van het leven van de kleinkinderen? Zij zijn stil op de juiste momenten en kunnen verrassend aanmoedigend zijn tegen zijn kleinkinderen. De zwijgzame aanwezigheid vormt een belangrijke steunpilaar voor zijn kleinkind.

 


 

“Je kleinkind vind het alleen belangrijk dat opa

nog steeds met haar op avontuur kan gaan”

 


 

opa3. Elkaar nieuwe dingen leren

Wat is er nou mooier dan wanneer je iets kan meegeven aan je kleinkinderen, heb iets kan leren of misschien een wijze levensles mee kan geven? Welke opa gloeit er niet van trots wanneer zijn kleinkind later zegt: “dat heb ik van opa/oma geleerd!”. Je leert als opa bijvoorbeeld te lachen. Een vrolijke opa die veel lacht werkt stimulerend op de lachspiertjes van die lieve hummel.

Onbewust leer jij ook weer nieuwe dingen van je kleinkind. Dit gebeurt vaak zo subtiel dat wij het niet altijd door hebben. Zo leer jij weer even lekker kind te zijn van je kleinzoon of gebruik jij weer je fantasie tijdens het spelen met je kleindochter. Bovendien besef jij je dat het concept ‘leeftijd’ in de ogen van je kleinkind niet bestaat. Je kleinkind vind het alleen belangrijk dat opa nog steeds met haar op avontuur kan gaan.

 

opaLeuk weetje

Wist je dat er in 1826 een ‘Leesboekje voor de Jeugd’ is verschenen geschreven door Johannes Hazeu met de titel Grootvader Goedhart met zijne Klein-kinderen? In dit kinderboekje speelt een lieve opa de hoofdrol. Zijn zoon is overleden en de weduwe met 6 kinderen trekken bij hem in huis.

Het leuke weetje is dat deze grootvader beschreven wordt als een vriend van kinderen. Hier de eerste passage:

“Grootvader Goedhart was een man van eenen tamelijk hoogen ouderdom, evenwel niet vervelende, maar vrolijk en opgeruimd van geest, om met kinderen om te gaan; hij was een vriend van kinderen, zorglievende om hun eene goede opvoeding te geven.”

 

 

 

 


Lees hier alles over de rol van opa’s.

 

vaste rol

     Vaste rol bij oppassen zwaar – 5 redenen

Grootouders die uitgeput raken door de zorg voor hun kleinkinderen. Helaas gebeurt het de laatste jaren steeds vaker. Oppassen op de kleinkinderen is leuk, maar het moet niet invloed hebben op je gezondheid. Vaste rol bij oppassen is zwaar, ontdek hier 5 redenen waarom.

Lees meer
generatiewonen

     Generatiewonen – voordelen en nadelen

Vroeger was het de normaalste zaak van de dag. Allerlei generaties woonden samen in hetzelfde huis. Tegenwoordig kom je het niet meer zo vaak tegen. Maar waarom niet? Wat waren de voor- en nadelen van het zogenaamde ‘generatiewonen’?

Lees meer
andere talen

     Hoe zeg je oma en opa in veertien andere talen?

Bibi, nonno, tata, lolo…klinken deze woorden niet als zoete troetelnaampjes? Zo noemen kleinkinderen uit andere landen hun oma of opa. En wie wil er nou niet babushka, Russisch voor oma, genoemd worden? Meer weten? We plozen het van veertien talen uit.

Lees meer

     Rondrijdend kleinkind-alert

Zaankanter Dirk Karten mag zich de trotse opa noemen van Levey, de ‘kleine Boeddha’. In zijn columns schrijft hij over zijn belevenissen

Lees meer

     6 handige bespaar-apps

Ben je net die mooie aanbieding misgelopen, of heb je toch te veel betaald voor je tankbeurt? Daar maak je dan nu een einde aan! Daarom hier 7 handige bespaar-apps.

Lees meer
Superoma

     BREI project – breien aan het decor van Superoma

Het BREI project in Amsterdam Noord gaat de uitdaging aan om een heel theaterdecor met de hand te breien! Speciaal voor de voorstelling Superoma is dit project gestart. Om het op tijd af te krijgen zoekt het BREI project extra deelnemers: iedereen is welkom!

Lees meer
bijna grootouders

     Gedrag van bijna grootouders – 5 keer heel herkenbaar

Het moment is bijna daar! De zwangerschap van je dochter of je schoondochter is bijna ten einde. Het duurt nog maar een paar weken of dagen voordat jouw kleinkind geboren wordt. Iedere keer is het een bijzondere tijd waarin veel grootouder hetzelfde gedrag vertonen.

Lees meer

Meer lezen? Meld je aan voor de gratis Opa 'n oma nieuwsbrief

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals

Geniet van het opgroeien van je kleinkinderen!

Blijf op de hoogte en meld je nu aan voor de email-nieuwsbrief