Opa: grote vriend van zijn kleinkinderen – 3 redenen

 


opaOpa gaat graag op avontuur samen met de deugnietjes. Hij is immers de grote vriend van zijn kleinkinderen. Ontdek hier waarom grootvader gezien wordt als een goede vriend door zijn kleinkinderen.

 

 

1. Opa zijn is een unieke rol

De relatie tussen een grootouder en zijn kinderen is bijzonder. Er is meer ruimte om te genieten van het kind-zijn van de kleinkinderen en je als grootvader of grootmoeder verbonden te voelen met een jong wezentje. Kleinkinderen kijken nog zonder oordeel naar de wereld om hun heen en zijn oprecht nieuwsgierig. De relatie tussen grootouder en kleinkind is oprecht en with no strings attached.

De stereotype opa is een oude, stille man die zich niet echt bemoeit met de kleinkinderen. Een ander stereotype is dat een grootvader de grootste vriend is van zijn kleinkinderen. Oma’s zijn weliswaar meer betrokken, maar opa’s hebben een kans gekregen om weer even opnieuw kind te zijn, zich weer even jong te voelen!

 

opa2. De juiste tijd voor een band

Voor sommige grootvaders betekenen kleinkinderen ook (onbewust) meer emotionele zelfontplooiing. Hij heeft ondertussen ook geleerd van eventuele tekortkomingen bij de opvoeding van zijn eigen kinderen. Grootvaders zijn namelijk toleranter en toegeeflijker tegenover de kleinkinderen dan tegenover de eigen kinderen. Kortom, het is nu de juiste tijd voor opa om een emotionele band te hebben met zijn kleinkind.

Wist je trouwens dat grootvaders stiekem een grote rol spelen in het emotionele en expressieve gedeelte van het leven van de kleinkinderen? Zij zijn stil op de juiste momenten en kunnen verrassend aanmoedigend zijn naar hun kleinkinderen toe. Hun zwijgzame aanwezigheid vormt een belangrijke steunpilaar.

 


 

“Je kleinkind vindt het alleen belangrijk dat opa

nog steeds met haar op avontuur kan gaan”

 


 

opa3. Elkaar nieuwe dingen leren

Wat is er nou mooier dan wanneer je iets kan meegeven aan je kleinkinderen, hen iets kan leren of misschien een wijze levensles mee kan geven? Welke opa gloeit er niet van trots wanneer zijn kleinkind later zegt: “dat heb ik van opa geleerd!”. Je leert als opa bijvoorbeeld te lachen. Een vrolijke opa die veel lacht werkt stimulerend op de lachspiertjes van die lieve hummel.

Onbewust leer jij ook weer nieuwe dingen van je kleinkind. Dit gebeurt vaak zo subtiel dat wij het niet altijd door hebben. Zo leer jij van je kleinzoon weer even lekker kind te zijn of gebruik jij weer je fantasie tijdens het spelen met je kleindochter. Bovendien besef jij dat het concept ‘leeftijd’ in de ogen van je kleinkind niet bestaat. Je kleinkind vindt het alleen belangrijk dat opa nog steeds met haar op avontuur kan gaan.

 

opaLeuk weetje

Wist je dat er in 1826 een ‘Leesboekje voor de Jeugd’ is verschenen geschreven door Johannes Hazeu met de titel Grootvader Goedhart met zijne Klein-kinderen? In dit kinderboekje speelt een lieve opa de hoofdrol. Zijn zoon is overleden en de weduwe met 6 kinderen trekt bij hem in huis.

Het leuke weetje is dat deze grootvader beschreven wordt als een vriend van kinderen. Hier de eerste passage:

“Grootvader Goedhart was een man van eenen tamelijk hoogen ouderdom, evenwel niet vervelende, maar vrolijk en opgeruimd van geest, om met kinderen om te gaan; hij was een vriend van kinderen, zorglievende om hun eene goede opvoeding te geven.”

 

 

 

 


Lees hier alles over de rol van opa’s.

 

BEN JIJ OOK EEN TROTSE GROOTOUDER EN WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals