Oma zijn is het mooiste wat er is – 4 redenen

 
  


  
omaEr zijn veel mijlpalen in jouw leven: je trouwdag, het moment dat je moeder wordt én als je oma wordt. Oma zijn is het mooiste wat er is. Je gaat de wereld met weer hele andere ogen zien. Ontdek hier 4 redenen waarom oma worden en oma zijn zo leuk is.

In ons leven zijn er veel bijzondere en unieke momenten. Je trouwdag zal waarschijnlijk op dat lijstje staan en ook het moment dat je voor de eerste keer moeder wordt. Het moment dat je voor het eerst oma wordt, staat ook bij veel mensen erg hoog op dat lijstje. Sommigen beweren zelfs dat oma worden het mooiste is wat hen overkomen is.

 

1. Een nieuwe blik op de wereld

Je ziet als oma de wereld weer met compleet andere ogen. Je blik is niet meer dat van een moeder, maar van een moeder én een oma. Er komt letterlijk een andere dimensie bij in je leven. Je zal in het begin misschien zelfs veel verbaasder zijn dat het kan: je eigen kind krijgt een kind!

De verwondering en verbazing lijken groter te zijn dan toen jij lang geleden moeder werd. Je wordt overspoelt met emoties die alleen andere oma’s begrijpen. Je ziet jouw kind voor je ogen veranderen in een ouder. Dat is zo’n uniek moment, het is allemaal erg ontroerend. Het zal je misschien niet verbazen dat vrijwel iedere oma op dit moment een traantje weg moet pinken.

 

oma2. Grootmoeder zijn is het mooiste – een bevestigd cliché

Veel oma’s zeggen altijd dat grootmoeder worden het mooiste is wat hen is overkomen. Het is zo vaak gezegd dat het een cliché is geworden. Maar in iedere cliché zit een kern van waarheid en ook deze cliché is bevestigd: het is nou eenmaal echt zo mooi en bijzonder om jezelf ineens ‘oma’ te mogen noemen.

Eerst wordt je verblijd met het geweldige nieuws: jullie worden opa en oma! Snel daaropvolgend zal er een nieuwe periode aanbreken van oppassen, spelen, knuffelen, erop uit gaan en knutselen met jouw kleinkind. Je wordt weer actief betrokken bij het leven van je kinderen. Dit keer in een andere rol dan alleen maar ‘moeder’, je bent nu immers een grootmoeder!

 


 

“Je ziet jouw kind veranderen in een ouder. Dat is zo’n uniek moment”

 


 

oma3. Genieten van jouw nageslacht : kleinkinderen

Het leuke aan grootmoeder zijn is dat je kleinkinderen hebt. Kleinkinderen zijn erg bijzonder en leuk. Kinderen brengen veel met zich mee, waaronder een hele berg energie. Zeker naarmate je kleinkind ouder wordt, kunnen ze jou overvallen met hun drukte. Al die overvloed is zeker niet iets negatiefs, het is eerder positief. De energie van je kleinkind werkt aanstekelijk en jij krijgt er als grootmoeder ook weer nieuwe energie van.

Daarnaast betekent een kleinkind ook dat er een nieuwe generatie toegevoegd is aan de stamboom. Hoe ouder jij wordt, hoe minder je echt kan gaan doen. Je leeft gelukkig als het ware door in het leven van je kinderen en van je kleinkinderen. Door de uitbreiding van de familie beleef jij weer een hele nieuwe generatie. Je kleinkinderen laten jou de wereld op een nieuwe wijze ervaren.

 

oma4: Kleinkinderen dragen bij aan het geluk

Wist je trouwens dat niet alleen jij gelukkiger wordt met deze nieuwe rol? Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft 50 procent van de deelnemende kinderen hun grootouders associëren met het woord ‘geluk’. Dit gegeven berust op drie belangrijke eigenschappen van grootouders: hun onvoorwaardelijke liefde, hun eeuwigdurende geduld en hun paraatheid om altijd samen te spelen.

Grootmoeders hebben engelengeduld. Wil je kleinkind koekjes bakken, maar wil het niet de hele tijd even soepel gaan? Geen punt, oma heeft geen haast. Iedere oma spendeert graag tijd met hun kinderen. Ze doen immers alles met al hun liefde waardoor het zo eenvoudig lijkt om een goede grootouder te zijn.


 

Lees hier alles over de rol van oma's:

 

     Persoonlijk verhaal: Hanny werd op jonge leeftijd oma!

Hanny Bijpost (52) werd al op jonge leeftijd oma. Haar dochter van 16 bleek al 7 maanden zwanger te zijn, zonder dat ze iets wist. Hanny heeft de volledige voogdij over Melody opgenomen, maar nu wordt het toch echt tijd dat haar dochter het zelf gaat doen.

Lees meer
vaste rol

     Vaste rol bij oppassen zwaar – 5 redenen

Grootouders die uitgeput raken door de zorg voor hun kleinkinderen. Helaas gebeurt het de laatste jaren steeds vaker. Oppassen op de kleinkinderen is leuk, maar het moet niet invloed hebben op je gezondheid. Vaste rol bij oppassen is zwaar, ontdek hier 5 redenen waarom.

Lees meer
generatiewonen

     Generatiewonen – voordelen en nadelen

Vroeger was het de normaalste zaak van de dag. Allerlei generaties woonden samen in hetzelfde huis. Tegenwoordig kom je het niet meer zo vaak tegen. Maar waarom niet? Wat waren de voor- en nadelen van het zogenaamde ‘generatiewonen’?

Lees meer
andere talen

     Hoe zeg je oma en opa in veertien andere talen?

Bibi, nonno, tata, lolo…klinken deze woorden niet als zoete troetelnaampjes? Zo noemen kleinkinderen uit andere landen hun oma of opa. En wie wil er nou niet babushka, Russisch voor oma, genoemd worden? Meer weten? We plozen het van veertien talen uit.

Lees meer
Superoma

     BREI project – breien aan het decor van Superoma

Het BREI project in Amsterdam Noord gaat de uitdaging aan om een heel theaterdecor met de hand te breien! Speciaal voor de voorstelling Superoma is dit project gestart. Om het op tijd af te krijgen zoekt het BREI project extra deelnemers: iedereen is welkom!

Lees meer
bijna grootouders

     Gedrag van bijna grootouders – 5 keer heel herkenbaar

Het moment is bijna daar! De zwangerschap van je dochter of je schoondochter is bijna ten einde. Het duurt nog maar een paar weken of dagen voordat jouw kleinkind geboren wordt. Iedere keer is het een bijzondere tijd waarin veel grootouder hetzelfde gedrag vertonen.

Lees meer

     Oma weet raad – 4 tips voor de zomer

Het is algemene kennis dat grootouders vol goede (en minder goede) adviezen zitten, vooral grootmoeders. Oma weet raad! Vandaag geeft grootmoeder ook advies: 4 handige tips voor de zomer.

Lees meer

Meer lezen? Meld je aan voor de gratis Opa 'n oma nieuwsbrief

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals

Geniet van het opgroeien van je kleinkinderen!

Blijf op de hoogte en meld je nu aan voor de email-nieuwsbrief