Kleinzoon: een andere soort band

 


kleinzoonKinderen kunnen onderling enorm verschillen. Zo is er al een merkbaar verschil tussen het hebben van een kleinzoon of een kleindochter. Grootouders hebben vaak een andere soort band met hun kleinzoon. Ontdek hier waarom dat zo is.

Ieder kind is op zijn eigen manier speciaal en bijzonder. Wist je dat er ook een duidelijk verschil is tussen een kleinzoon en een kleindochter? Het verschil kan soms een klein aspect zijn in hun karakters en soms verschillen de kleinkinderen als dag en nacht met elkaar.

 

Kleinzoon anders behandeld

Er zijn diverse manieren waarop er verschillen ontstaan tussen een kleinzoon en een kleindochter. Een voor de hand liggende verklaring is de manier waarop de kleinkinderen worden behandeld. Zo gaan moeders al op een andere manier om met hun zonen dan met hun dochters.

Uit een online enquête blijkt dat maar liefst 88 procent van de vrouwen toe geeft de kinderen anders te behandelen. Jongens worden vaak geassocieerd met woorden als ‘grappig’, ‘speels’ en ‘kattenkwaad’. Meisjes zijn eerder ‘serieus’ en ‘snel beledigd’. Deze gegevens kunnen verklaard worden aan de klassieke patronen: zonen zoeken iemand zoals hun moeder, dochters zoeken een man die net zo is als hun vader.

 

kleinzoonOpa op avontuur met kleinzoon

Vanwege dezelfde reden dat een kleindochter wellicht sneller een band ontwikkeld met oma, ontwikkelt een kleinzoon soms sneller een speciale band met opa. Kleinzonen houden van avontuur, spanning en kattenkwaad. Vaak is opa stiekem van binnen ook nog een kindje. Samen met zijn kleinzoon kan opa ook weer even helemaal op en top een jongetje zijn.

Bovendien hebben opa’s over het algemeen dezelfde interesses als kleinzonen. Veel grootvaders gaan graag lekker een potje voetballen met de kleine hummel. Het komt om die reden ook regelmatig voor dat opa’s hun passies overdragen aan de kleinzonen.

 

kleinzoonFragiel tegenover wel tegen een stootje kunnen

Daarnaast durven veel grootvaders net even wat meer te ondernemen met de jongens in de familie. Er heerst bij sommige opa’s nog het idee dat meisjes wat fragieler zijn en dat ze daarom voorzichtig moeten zijn. Jongens kunnen wel tegen een stootje en zijn altijd geïnteresseerd om te ravotten met opa.

Oma’s doen iets vergelijkbaars, alleen dan andersom: grootmoeders zien hun kleinzoon vaak als een lief prinsje. Net zoals moeders hun zonen kunnen vertroetelen en zo moederskindjes maken, kunnen oma’s dat ook. Grootmoeders zien de kleindochter juist al snel zelfstandig worden, de kleinzoon heeft echter in hun ogen zeker hun hulp bij alles nog nodig.

 


 

“Samen met zijn kleinzoon kan opa weer even helemaal op en top een jongetje zijn”

 


 

kleinzoonTips om een leuke relatie te hebben

Het kan voorkomen dat je niet zo’n goede band hebt met je kleinzoon. Wees niet ongerust, er zijn altijd manieren waarop jij aan jullie relatie kan werken. Met de volgende tips hebben jullie voordat je het door hebt ook een leuke band.

 

Maak geen prins van hem

Deze tip geldt voornamelijk voor oma’s. Het is heerlijk om je kleinzoon in de watten te leggen en hem extra te verwennen. Je wilt hem helpen met alles: aankleden, opruimen en ga zo maar door. Pas echter op dat je niet te veel voor je kleinzoon doet. Het is belangrijk dat hij wel zelfstandig wordt.

 

Laat zien hoe dol je op hem bent

Het is soms wat gemakkelijker om een kleindochter te overladen met knuffels. Dit gaat vaak wat lastiger bij een kleinzoon. Het achterliggende idee is daarbij over het algemeen dat een jongen stoer hoort te zijn, daar hoort knuffelen niet bij. Een kleinzoon heeft echter net zoveel liefde nodig als een kleindochter. Geliefd voelen is belangrijk voor de ontwikkeling van ieder kind.

 

kleinzoonHelp hem met concentratieproblemen

De kans is groter dat jongens concentratieproblemen hebben. Meisjes redden zich over het algemeen wel. Het is daarom verstandig om je kleinzoon hierbij te helpen. Zo help jij hem niet alleen om goed te leren en geconcentreerd te zijn, op deze manier laat je ook merken dat jij er bent voor je kleinzoon.

Tip: koop een paar spelletjes die concentratie vereisen. Grootouders hebben veel geduld, zeker als het om kleinkinderen gaat. Als het niet 1-2-3 lukt, dan help je jouw kleinkind. Door te werken aan zijn concentratie met een spelletje is het ook wat leuker voor je kleinzoon.

 

kleinzoonCommuniceer met hem over alles

Mannen praten niet graag over hun emoties. Dit wordt vaak ook niet gestimuleerd als ze nog kinderen zijn. Praat daarom juist met je kleinzoon over van alles. Leer hem bijvoorbeeld dat hij zijn emoties niet hoeft op te kroppen, maar juist gewoon moet uiten. Dit werkt later enorm in het voordeel van je kleinzoon.

Daarnaast is het belangrijk om soms even stil te staan en gewoon te praten. We leven in een samenleving waar alles druk, druk, druk is. Hierdoor vergeten we soms met elkaar te praten. Heb jij het idee dat je niet echt iets met je kleinzoon hebt? Ga dan gewoon een keertje met hem rond de tafel zitten om te praten. Soms is dat het enige wat je moet doen in zo’n situatie.

 

 


Lees hier alles over kleinzonen

     De kleding van m’n kleinkind: niet mijn smaak

Een knalroze T-shirt vol opvallende glitters met een kort oranje geruit rokje eronder: de nieuwste outfit van je kleindochter. Wat doe je als je kleinkinderen kleren willen dragen die jij ronduit lelijk, ordinair, vies of juist tuttig vindt?

Lees meer
driftbuien

     Driftbuien bij een peuter – 6 tips

Peuter zijn is niet gemakkelijk. Je wilt van alles doen, maar iedereen verbied je dit of het lukt nog niet in je eentje. Het enige wat een peuter dan nog kan doen? Een grote driftbui! Ontdek hier 6 tips hoe je om moet gaan met driftbuien bij een peuter.

Lees meer
peuter logeren

     Peuter logeren – de absolute do’s en don’ts

Het is vakantie en je peuterende kleinkind komt gezellig logeren. Dat belooft een leuke tijd te worden! Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ontdek hier de do’s en don’ts als een peuter logeren komt.

Lees meer
Voor de kleinkinderen

     Voor de kleinkinderen – 5 dingen om te bewaren

Het is erg leuk om spulletjes na te laten aan de kleinkinderen. Geld en sieraden worden meestal doorgegeven, maar er zijn veel andere sentimentele dingen die net zoveel waard zijn. Ontdek hier 5 dingen om te bewaren voor de kleinkinderen.

Lees meer

     Mijn kleinzoon wordt gepest op school

Sinds vorig schooljaar wordt Tim (5) vreselijk gepest op school. Een vreselijke situatie voor Linda, de oma van Tim. Van een spontaan kereltje dat voor iedereen klaar stond is nog een heel onzeker en verdrietig mannetje overgebleven.

Lees meer
eerste keer logeren

     Eerste keer logeren – is je kleinkind er klaar voor?

Het eerste logeerpartijtje, het moment is eindelijk daar. Je kleinkind mag voor de eerste keer logeren bij opa en oma! Hartstikke leuk natuurlijk, maar is je kleinkind er klaar voor? Ontdek hier hoe je er achter komt of jouw kleinkind klaar is om een hele nacht te blijven logeren.

Lees meer
cadeau geboorte kleinzoon

     Cadeau geboorte kleinzoon – 3 handige tips

Ieder kleinkind is een cadeautje voor grootouders. Een lieve kleindochter of een stoere kleinzoon. Het kan echter nog een uitdaging zijn om het perfecte cadeau voor de geboorte van je kleinzoon te kopen. Ontdek hier 3 tips voor cadeau geboorte kleinzoon.

Lees meer
pasgeboren

     Pasgeboren baby – nog eens 6 leuke weetjes

Pasgeboren kleinkinderen. Er zijn zoveel unieke en interessante feiten te vertellen over een pasgeboren baby. Al eerder hebben we 5 weetjes over baby’tjes voor je op een rijtje gezet. Ontdek hier nog eens 6 leuke weetjes over een pasgeboren baby.

Lees meer
tranen

     Tranen – 5 verrassende weetjes over huilen

Iedereen doet het wel eens in zijn leven, huilen. Huilen is een emotionele uiting. Als je voelt dat je moet huilen, moet je die tranen lekker laten lopen. Huilen is gezond en menselijk. Ontdek hier 5 verrassende weetjes over huilen.

Lees meer

     Opa koe beleeft: Superhelden voertuigen

In zijn column schrijft Opa Koe regelmatig over de alledaagse dingen die hij met zijn kleinzoon Demy meemaakt. Opa Koe is 48 jaar oud en heeft epilepsie. Deze keer: Superhelden voertuigen

Lees meer

Meer lezen? Meld je aan voor de gratis Opa 'n oma nieuwsbrief

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals

Geniet van het opgroeien van je kleinkinderen!

Blijf op de hoogte en meld je nu aan voor de email-nieuwsbrief