Kleindochter: net even een andere relatie

 


kleindochterIeder kleinkind is uiteraard uniek. Er zit echter ook nog een verschil in het hebben van een kleindochter of een kleinzoon. Het is toch net even een andere relatie. Ontdek hier alles over het hebben van een kleindochter.

Ieder kind is een uniek individu. Naarmate kinderen opgroeien en zich ontwikkelen begin je steeds meer karaktereigenschappen te zien. Dat is erg bijzonder om mee te maken. Wist je echter dat er soms al duidelijk een verschil is tussen je kleindochter en je kleinzoon? De verschillen kunnen soms erg klein zijn waardoor je toch net even een andere relatie hebt met je kleindochter.

 

Kleindochter en oma

Veel kleindochters trekken over het algemeen erg naar hun oma toe. Dit is simpelweg te verklaren aan de gedeelde interesses. Zo vindt je kleindochter het misschien wel erg leuk om samen iets te gaan bakken, terwijl je kleinzoon veel liever iets anders doet. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen op de regel.

 

kleindochterPraten over emoties

Uit onderzoek is gebleken dat volwassenen ook anders omgaan met meisjes en jongens. Zo zijn vrouwen erg comfortabel met het uiten van emoties, mannen hebben daar wat vaker moeite mee. Kinderen kunnen hierdoor wellicht denken dat praten over gevoelens wat meer voor kleindochters is.

Wil je dat iedereen gewoon goed met jou kan praten? Dan is het verstandig om op te letten hoe jij praat  tegen je kleinkind. Toon zowel bij je kleindochter als bij je kleinzoon emoties. Kinderen moet leren hoe ze op een goede manier hun emoties kunnen uiten. Bovendien is het uiten van emoties erg belangrijk voor de latere ontwikkeling van je kleinkind.

 

kleindochterBijzondere band kleindochter

Wat wel zeker is, is dat er een bijzondere band kan zijn tussen grootmoeder en kleindochter. In het nieuws zie je wel eens van die hartverwarmende verhalen verschijnen: kleindochter gaat stemmen voor oma, oma stuurt haar kleindochter elke dag een selfie of kleindochter geeft oma een make-over.

Het zal je wellicht niet verbazen: bij veel kleindochters is er een bepaalde periode dat ze erg gehecht zijn aan oma. Waardoor dit precies komt, is niet geheel duidelijk. Het kan wellicht te maken hebben met bijvoorbeeld dezelfde interesses, maar dat hoeft echter niet. Er kan ook een band zijn tussen jou en jouw kleindochter gewoon omdat jullie het leuk vinden om tijd met elkaar te spenderen, ongeacht het feit dat jullie vrouwen zijn. Er zijn ook zat kleindochters die een band hebben met opa.

 


 

“Bij veel kleindochters is er een bepaalde periode dat ze erg gehecht zijn aan oma”

 


 

kleindochterTips voor een goede relatie met kleindochter

Heb jij nog niet zo’n goede band met je kleindochter maar zou je dit wel graag willen? Hier zijn wat tips die je daarbij wellicht kunnen helpen.

 

Praat met jouw kleindochter

Soms kan je zo geconcentreerd zijn op het zorgen dat je kleinkind een leuke tijd heeft als ze bij jou is, dat je vergeet om gewoon simpel te praten met je kleindochter. Zorg ervoor dat je een momentje neemt om te vragen hoe het met haar is en luister goed. Door even tijd voor je kleindochter te nemen en met elkaar te communiceren, voorkom je dat jullie van elkaar vervreemd raken.

 

Toon jouw liefde zo vaak als je kan

Uiteraard is iedere grootouder verzot op zijn kleinkind. Niet iedere opa of oma is echter even goed in het tonen van hun gevoelens. Bij kleinkinderen is het juist van belang dat je aantoont dat je zo dol op ze bent. Een kleindochter die wordt geknuffeld en geliefd is, ontwikkelt sneller een positief zelfbeeld.


Heb begrip voor haar eigen wil

Misverstanden en problemen tussen grootouders en kleindochters kunnen ontstaan wanneer beiden een totaal ander karakter hebben. Zeker als je kleindochter al duidelijk een eigen wil heeft, kan dit wel eens tot lastige situaties leiden. Probeer te accepteren dat je kleindochter dingen nu nog erg anders ziet dan jij. kleindochterGeniet liever van hun bijzondere, kinderlijke blik op de wereld.

 

Geef complimenten en opbouwende kritiek

Het is belangrijk om als grootouder er altijd te zijn voor je kleinkind. Het meegeven van zelfvertrouwen aan je kleinkind is bijvoorbeeld erg belangrijk. De beste manier om dit te doen is om zowel complimenten te geven, maar ook opbouwende kritiek. Zo zorg je ervoor dat je kleindochter een realistische kijk heeft.
  


 

Lees hier alles over kleindochters:

BEN JIJ OOK EEN TROTSE GROOTOUDER EN WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals