Oppassen: wat komt er allemaal bij kijken?     

oppassenAls je net oma of opa bent geworden, is de vraag misschien pas net of nog niet gesteld: wil je oppassen? Ongetwijfeld hebben de meeste oma’s en opa’s hier over nagedacht. Maar wat als het dan zover is? Wat komt er allemaal bij kijken?

 

Zodra je opa of oma wordt, verandert er veel. Als je ook nog eens een oppasoma of -opa wordt, verandert er nog meer. Wat voor grootouder wil jij zijn? Wil je wel een wekelijkse oppasdag? Heb je dan nog wel genoeg tijd voor je werk, hobby’s en vrienden?

 

Afspraken maken over oppassen

Het is in ieder geval belangrijk dat je goede afspraken maakt met de ouders van je kleinkind, om misverstanden te voorkomen en om je comfortabel te voelen bij het aangeven van je eigen grenzen. Vergeet niet dat je ook nee mag zeggen, als het je te veel wordt of gewoon niet uitkomt. Oppassen kan erg zwaar zijn, maar kan ook een positief effect op jouw eigen leven hebben, bijvoorbeeld op je gezondheid.

 

oppassenDe eerste keer oppassen

Een eerste keer oppassen op je kleinkind is natuurlijk spannend. Het is belangrijk de veiligheid van je woning in de gaten te houden wanneer je kinderen over de vloer krijgt. Let vooral op de keuken! Daar bevinden zich behoorlijk scherpe voorwerpen.

Oppassen en geld

Oppassen doe je uit liefde. Liefde voor je kind en natuurlijk ook voor je kleinkind. Je krijgt de kans om het opgroeien van je kleinkind van dichtbij mee te maken en zo krijg je een hele sterke band. Maar als je een bijstandsuitkering hebt en structureel oppast, moet je opletten. Dit kan invloed hebben op jouw uitkering. Daarnaast is het wellicht is het mogelijk dat je in aanmerking komt voor een vergoeding. Hoe dat zit lees je in het artikel over oppassen en geld.

Tips voor tijdens het oppassen

Hoe zorg je dat jouw bezoek elke keer leuk en spannend blijft? Lees hier nog enkele tips voor het oppassen op je kleinkind. Ook kun je overwegen een oppastas mee te nemen en elke keer iets kleins mee te nemen waarmee je jouw kleinkind kunt verrassen.

Veel oppasplezier gewenst!


 
Meer lezen? Meld je aan voor de gratis Opa 'n oma nieuwsbrief

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals